ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΔΙΠΑΕ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγαπητοί φοιτητές/τριες,

Αρχικά, εύχομαι και ελπίζω να είστε όλοι υγιείς και οπλισμένοι με κουράγιο και υπομονή για τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Παρ’ όλο που η διδασκαλία εξ αποστάσεως δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία στην τάξη, είναι μία λύση ανάγκης, που στις παρούσες συνθήκες πρέπει να ακολουθήσουμε. Έτσι, επί του παρόντος, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ξεκινώντας (πιλοτικά) την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, και έχοντας ως γενικό κανόνα την τήρηση του υπάρχοντος ωρολογίου προγράμματος. Αναμένουμε πως, από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, η διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα επεκταθεί σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας.

Θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά η σύγχρονη διδασκαλία, δηλαδή η διαδικτυακή διεξαγωγή του μαθήματος, και η ασύγχρονη διδασκαλία, με τη χρήση βιντεοσκοπημένων διαλέξεων (όπως, π.χ., Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα) και την ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού (στο e-learning), ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε μαθήματος.

Η σύγχρονη διδασκαλία των μαθημάτων θα διεξάγεται με χρήση του λογισμικού ZOOM. Τις επόμενες ημέρες θα σας αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες που θα αφορούν στην εγγραφή σας στην εν λόγω πλατφόρμα.

Οι ανακοινώσεις που αφορούν στο εκάστοτε μάθημα θα αναρτώνται τόσο στον πίνακα ανακοινώσεων της ιστοσελίδας του Τμήματος όσο και στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Moodle (e-learning). Μην παραλείπετε να τις παρακολουθείτε τακτικά!

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, από όλους τους διδάσκοντες, για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και την ανάθεση εργασιών, ώστε να βοηθηθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι φοιτητές.

Όσον αφορά στα εργαστηριακά μαθήματα (όσα από αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως), ο τρόπος διδασκαλίας τους θα ανακοινωθεί από τους διδάσκοντες του κάθε μαθήματος. Οι διδάσκοντες των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να καταγράφουν τις παρουσίες των φοιτητών είτε μέσω αντιγράφων οθόνης (screenshots) είτε μέσω καταγραφής συνομιλιών (chat).

Τα εργαστηριακά μαθήματα που, επί του παρόντος, ΔΕΝ γίνεται να πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας είναι:

Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ

Εργαστήριο Μηχανουργικής Τεχνολογίας Ι

Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Ι

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών ΙΙ

Εργαστήριο Συστημάτων Κίνησης Οχημάτων

Μελετώνται διάφορες λύσεις, όπως, π.χ., βιντεοσκόπηση των ασκήσεων, κλπ. Πάντως, να είστε βέβαιοι πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, όταν επιστρέψουμε σε κανονική λειτουργία, και αυτά τα μαθήματα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι απαραίτητη η επιείκεια όλων σας, καθώς η όλη διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και σε μας, και σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα και αστοχίες. Όμως, πιστεύω πως, επιδεικνύοντας καλή διάθεση, όχι μόνο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία, αλλά, σε μακροχρόνια βάση, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες ανακοινώσεις και μείνετε σπίτι για να προστατέψετε τους οικείους σας και τον εαυτό σας.

Εκ μέρους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών,

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Κώστας Κλεΐδης

Αναπληρωτής Καθηγητής

 

 
Scroll Up