Oδηγίες για τη δια ζώσης εξέταση των μαθημάτων του κου Σοφιαλίδη

Oδηγίες για τη δια ζώσης εξέταση των μαθημάτων του κου Σοφιαλίδη

Παρακάτω δίνονται οδηγίες για τη δια ζώσης εξέταση των μαθημάτων για τα οποία είμαι υπεύθυνος κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2021. Πρώτα αναφέρονται οι κοινές σε όλα τα μαθήματα οδηγίες και έπειτα οι εξειδικευμένες σε κάθε ένα χωριστά.

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 1. Θα πρέπει να ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, αναφορικά με την προστασία σας στον ιό SARS-COV-2:
  1. Είστε πλήρως εμβολιασμένοι και έχει περάσει διάστημα 14 ημερών από την τελευταία δόση του εμβολίου. Θα προσκομίσετε εκτυπωμένο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα κατατεθεί μαζί με το γραπτό.
  2. Έχετε νοσήσει και έχει παρέλθει διάστημα 1-6 μηνών από τη νόσηση. Θα προσκομίσετε εκτυπωμένο το πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο θα κατατεθεί μαζί με το γραπτό.
 • Έχετε νοσήσει και έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, μετά το οποίο έχετε εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και έχει περάσει διάστημα 14 ημερών από τον εμβολιασμό. Θα προσκομίσετε αμφότερα εκτυπωμένα τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, τα οποία θα κατατεθούν μαζί με το γραπτό.
 1. Έχετε αρνητικό PCR test (μοριακό) 72 ωρών πριν την εξέταση ή αρνητικό Rapid test 48 ωρών πριν την εξέταση. Θα προσκομίσετε εκτυπωμένο Φ/Α του τεστ (θα κατατεθεί) μαζί με το πρωτότυπο (θα επιδειχθεί). Το τεστ πρέπει να έχει γίνει σε ιδιωτικό εργαστήριο ή σε δημόσιο φορέα, δηλαδή αποκλείετε το self-test.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ή υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα) λόγω κρούσματος με το οποίο ζείτε μαζί ή ήρθατε σε επαφή, θα επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της Γραμματείας και θα κανονιστεί ξεχωριστή εξέταση εξ’ αποστάσεως, όταν σας βολεύει.

 1. Θα έχουμε στις αίθουσες αντισηπτικό, αλλά καλό είναι να φέρετε μαζί σας το δικό σας, όπως επίσης και μάσκες και νερό. Η σωστή εφαρμογή της μάσκας είναι υποχρεωτική και η μη τήρηση αυτού του κανόνα αποτελεί λόγω αποκλεισμού ή αποβολής από τις εξετάσεις. Οι αίθουσες θα έχουν όλα τα παράθυρα και την πόρτα ανοικτά συνεχώς και θα κάθεστε σε αποστάσεις τουλάχιστον 1.5-2.0μ. Όποιος είναι αδιάθετος, βήχει ή έχει πυρετό δεν θα γίνει δεκτός στις εξετάσεις και θα εξεταστεί εξ’ αποστάσεως σε ημέρα που τον βολεύει.
 2. Μαζί σας πρέπει να έχετε έγγραφο ταυτοποίησης (Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή Δίπλωμα Οδήγησης). Χωρίς έγγραφο ταυτότητας κανείς δεν θα επιτραπεί να εξεταστεί.
 3. Μαζί σας μπορείτε να έχετε μόνο γραφική ύλη (στυλό) και υπολογιστή τσέπης. Οτιδήποτε άλλο δεν θα επιτραπεί μέσα στην αίθουσα, εκτός των προσωπικών σας αντικειμένων (κλειδιά, πορτοφόλι, γυαλιά, φάρμακα, κινητό).
 4. Η προσέλευσή σας πρέπει να γίνει 30 λεπτά πριν την εξέταση του κάθε μαθήματος στον εξωτερικό χώρο μεταξύ των κτιρίων αιθουσών ΣΤΕΦ & ΣΔΟ (πεζοδρόμιο με παγκάκια), τηρώντας την απαραίτητη απόσταση μεταξύ μας και φορώντας μάσκα. Θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία, αφού συγκεντρωθούμε όλοι:
  1. Συγκέντρωση εξεταζόμενων στο χώρο που προαναφέρθηκε.
  2. Θα επαναλάβω τις παραπάνω οδηγίες και τις ειδικές οδηγίες για το συγκεκριμένο μάθημα που εξετάζεται και θα λυθούν τυχόν απορίες που έχετε.
 • Καθορισμός των φοιτητών (~30) που θα εξεταστούν στην 1η αίθουσα και έλεγχος των πιστοποιητικών τους. Ο καθορισμός τους θα γίνει από εμένα με τυχαίο κριτήριο και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν εκείνη τη στιγμή. Οι φοιτητές αυτοί οδηγούνται στην αίθουσα εξέτασης, οι υπόλοιποι αναμένουν στον εξωτερικό χώρο. Πριν μπούνε στην αίθουσα θερμομετρούνται και μετά κάθονται σε θέσεις όπου υπάρχει ήδη κόλλα τοποθετημένη.
 1. Επαναλαμβάνεται η διαδικασία για τους τους υπόλοιπους φοιτητές σε ομάδες των ~30.
 2. Αφού τακτοποιηθούν όλοι, μοιράζονται τα θέματα και γράφονται τα στοιχεία των φοιτητών στην κόλλα. Επεξηγούνται τα θέματα από τον διδάσκοντα και δεν υπάρχει ξανά η δυνατότητα επεξήγησης.
 3. Είναι ανεπίτρεπτο και εντελώς ανεύθυνο να έρθετε να γράψετε και να παραδώσετε λευκή κόλλα, ή κόλλα με βαθμό κοντά στο μηδέν. Εάν κάποιος θέλει να δει τα θέματα, θα τα ανακοινώσω το ίδιο βράδυ στη σελίδα του μαθήματος στο νέο e-learning, συνεπώς δεν έχει κανένα κίνητρο να έρθει μόνο για το λόγο αυτό. Άλλωστε τα θέματα παραμένουν παραπλήσια εδώ και πολλές εξεταστικές.

Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ

 • “ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ” & “ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Ι – ΘΕΩΡΙΑ” (Πέμπτη 16 Σεπ., 13:00)
 1. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στις εξετάσεις πρέπει να δηλωθεί (εάν δεν το έχει ήδη κάνει) στο μάθημα στην Πλατφόρμα Εξετάσεων Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (https://exams.mech.ihu.gr/course/index.php?categoryid=2) μέχρι 13 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το βράδυ. Εάν δεν δηλωθείτε, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στις εξετάσεις.
 2. Η εξέταση θα κρατήσει 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα θέματα θα είναι όπως πάντοτε τρεις ασκήσεις. Δεν επιτρέπονται κανενός είδους σημειώσεις ή συγγράμματα, εκτός από μία κόλλα Α4 (όχι άλλο τύπο) χειρόγραφη από τον ίδιο με σημειώσεις του.

 

 • “ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΩΝ” & “ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΙΙ – ΘΕΩΡΙΑ” (Παρασκευή 3 Σεπ., 13:00)
 1. Η εξέταση θα κρατήσει 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα θέματα θα είναι όπως πάντοτε τρεις ασκήσεις. Δεν επιτρέπονται κανενός είδους σημειώσεις ή συγγράμματα (ούτε κόλλα Α4). Τα θέματα περιλαμβάνουν πλήρες τυπολόγιο.

 

 • “ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΕΣ ” & “ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ – ΘΕΩΡΙΑ” (Τετάρτη 15 Σεπ., 13:00)
 1. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στις εξετάσεις πρέπει να δηλωθεί (εάν δεν το έχει ήδη κάνει) στο μάθημα στην Πλατφόρμα Εξετάσεων Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (https://exams.mech.ihu.gr/course/index.php?categoryid=2) μέχρι 12 Σεπτεμβρίου στις 12:00 το βράδυ. Εάν δεν δηλωθείτε, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στις εξετάσεις.
 2. Η εξέταση θα κρατήσει 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα θέματα θα είναι όπως πάντοτε τρεις ασκήσεις. Δεν επιτρέπονται κανενός είδους σημειώσεις ή συγγράμματα, εκτός από μία κόλλα Α4 (όχι άλλο τύπο) χειρόγραφη από τον ίδιο με σημειώσεις του.
 • “ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ” & “ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΘΕΩΡΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ” (Παρασκευή 10 Σεπ., 17:00)
 1. Η εξέταση του θεωρητικού μέρους θα κρατήσει 1 ώρα στις αίθουσες της ΣΤΕΦ. Δεν επιτρέπονται κανενός είδους σημειώσεις ή συγγράμματα (ούτε κόλλα Α4).
 2. Στη συνέχεια, το εργαστηριακό τμήμα θα εξεταστεί στην αίθουσα AUTOCAD στο κτίριο των βαρέων σε τμήματα των ~12 ατόμων. Επιτρέπονται όλα τα βοηθήματα. Επειδή οι θέσεις εργασίας στην αίθουσα διαθέτουν παλιά έκδοση του ANSYS (v12) και είναι μόνο 10, όποιος επιθυμεί μπορεί να εξεταστεί με τον δικό του Η/Υ (laptop) που θα φέρει μαζί του. Προϋπόθεση είναι να έχει Windows 10/64bit και να έχει προηγουμένως εγκαταστήσει επιτυχώς τη νέα δωρεάν έκδοση του ANSYS Student από τη δ/νση: https://www.ansys.com/academic/students/ansys-student. Για όποια βοήθεια ή επιβεβαίωση της εγκατάστασης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email.

Ίσως υπάρξουν και συμπληρωματικές οδηγίες, να παρακολουθείτε τη σελίδα στο e-learning, την Πλατφόρμα Εξετάσεων Τμήματος και τη σελίδα ανακοινώσεων του Τμήματος. Όποιος έχει ερωτήσεις, παρακαλώ να μου τις στείλει.

Ο διδάσκων,

Δημήτρης  Σοφιαλίδης

 
Scroll Up