TEI CM Racing Team

TEI CM RACING TEAM 2017

Η συγκεκριμένη φοιτητική ομάδα συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και κατάφερε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ’ ολοκλήρου (εκτός του κινητήρα) μία μοτοσυκλέτα αγώνων με πολλά καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Το εγχείρημα προβάλει το Ίδρυμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και λαμβάνει πολύ θετικά σχόλια μέσω των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων πληροφόρησης.

Ειδικότερα:

Πώς θα σας φαινόταν εάν βλέπατε από κοντά μια, ελληνικής κατασκευής, πρωτότυπη μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα, η οποία μάλιστα συμμετέχει και στο ευρωπαϊκό τουρνουά FIM Supermono Cup 2017; Μην το σκέφτεστε πολύ, αφού η TEI CM Racing Team, μια ομάδα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε το 2016, θα σας δώσει αυτή την ευκαιρία!

Η ιστορία της ομάδας ξεκινά τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Αλέξανδρος Μαΐδης είχε την ιδέα να κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας. Σήμερα, το Project Talos, όπως ονομάζεται, είναι μία πλήρως λειτουργική μοτοσυκλέτα, με παρουσία σε διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, η οποία, επιπλέον, έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές και από τον διεθνή Τύπο. Η υπάρχουσα εμπειρία σε συνδυασμό με τη θέληση για νέες προκλήσεις, οδήγησε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Έτσι συστάθηκε η TEI CM Racing Team, με στόχο τη συμμετοχή στους αγώνες του European Supermono Cup (Ευρωπαϊκό κύπελλο μοτοσυκλετών με μονο-κύλινδρους κινητήρες) με μία δική της, σε σχεδίαση και κατασκευή, αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

 

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα μέλη της ομάδας ήταν πολλές, με βασικότερη την κατασκευή του  «πιρουνιού» και του «ψαλιδιού» (δύο από τα πλέον δομικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας) από «ανθρακόνημα». Η κατεργασία και η μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή τέτοιων υλικών σε κρίσιμα σημεία ενός οχήματος (όπου είναι απαραίτητη η αξιοπιστία και η μέγιστη αντοχή), αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά για τα εργοστάσια. Η λύση βρέθηκε έπειτα από αρκετές προσπάθειες και πειράματα, κάτι που, όμως, στοίχισε στην ομάδα σε χρήμα, και κυρίως σε χρόνο.

Κατόπιν, η TEI CM Racing Team προχώρησε στην τοποθέτηση του κυκλώματος ψύξης και την ολοκλήρωση του φέρινγκ της μοτοσυκλέτας, έτσι ώστε να ξεκινήσει το σετάρισμα του κινητήρα και της ανάρτησης. Στόχος ήταν η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό τουρνουά FIM Supermono Cup 2017.

 

 

Το FIM Europe Supermono Cup αποτελεί μία ευρωπαϊκή διοργάνωση δέκα αγώνων, ανάλογη του Moto GP, όπου συμμετέχουν τετράχρονες μονοκύλινδρες αγωνιστικές μηχανές. Ο λόγος που ο διαγωνισμός αποτελεί πρόκληση για κάθε Μηχανολόγο Μηχανικό, είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στον σχεδιασμό και την κατασκευή της αγωνιζόμενης μοτοσικλέτας.

 

Το πρόγραμμα των πρώτων πέντε (5) αγώνων του European Supermono Cup στους οποίους έλαβε μέρος η TEI CM Racing Team έχει ως εξής:

26-28/5    ΤΤ-circuit Assen (NL)

28-30/7    Alpe Adria Pannoniaring (HU)

3-6/8        Ducati Speed days Slovakiaring (SK)

8-10/9      Alpe Adria Motodrom Grobnik (HR)

22-24/9    IRRC Frohburger Dreieck (DE)

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκε ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα εισαγωγής αέρα, καθώς και ένα αναβαθμισμένο σύστημα ανάφλεξης, τα οποία θα τοποθετηθούν στην πορεία του πρωταθλήματος European Supermono Cup. Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή της στο FIM Europe Supermono Cup καθ’ όλη τη σεζόν, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μέλη της Ομάδας:

Αποστολίδης Νικόλαος

Αραμπατζής Αθανάσιος

Ζούρος Γεώργιος

Μαΐδης Αλέξανδρος

 

Υπεύθυνοι Ομάδας:

Δαυίδ Κωνσταντίνος (Καθηγητής – Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας)

Εβελζαμάν Ιωάννης (Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό)

Σαγρής Δημήτριος (Επιστημονικός Συνεργάτης)

 

Αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια στηρίζουν διάφοροι χορηγοί με κυριότερους την Yamaha Μοτοδυναμκή Α.Ε.Ε. και την LPC Α.Ε., εταιρία παραγωγής των λιπαντικών Cyclon

 

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

Κώστας Κλεΐδης

Αναπληρωτής Καθηγητής

 

 

 

 
Scroll Up